Uskršnja jaja od vune - filca

Blizi se uskrs, naš lepi verski praznik, a to je odlicna prilika za druzenje sa porodicom. Predlazem da zajedno sa decom napravite jaja od filca. Imate dovoljno vremena da nabavite material:

Komad nepredene vune (pozeljno u više boja)

Plasticno jaje

Najlon čarapa (nije neophodna)

Malo sapunice pomešane sa toplom vodom

Obložite jaje vunicom tako da sa svih strana bude ista debljina,dodate još neku boju:


Navučete pažljivo čarapu preko, pokvasite vodom I sapunicom I polako kružnim pokretima počinjete filcanje ili kako ga neki nazivaju valjanje vune. Nakon nekog vremena potopite jaje u što topliju vodu, procedite malo I nastavite sa filcanjem. Možete slobodno ponoviti ceo postupak, ali sada umesto tople zaronite jaje u hladnu vodu:

 



Vlakna se prepliću, povezuju, I dobijate čvrst neraskidiv material koji se zove filc. Poslednji deo je najmanje zanimljiv I zahteva najvse strpljenja.

 Nakon nekih 15-20 min sledi prva provera da li je proces završen, prstima pokušate da odvojite komad vune I ako ne uspete čestitam napravili ste svoje prvo filcano jaje.


Nacin koji sam opisala zove se mokro filcanje ili valjanje vune, I  koristi se pri izradi šalova, kapa, papuča, rukavica I dr odevnih predmeta, ili se izradjuju slike od vune. Preporučujem da pogledate blog VunoRad I  sjajne radove ovog umetnika.

Drugi nacin je suvo filcanje, tj filcanje uz pomoć igle, najčešće se koristi u izradi nakita odnosno perli od vune, ili kod izrade skulptura, lutki, često se kombinuju ove dve tehnike.

Uskršnja jaja uradjena kombinacijom tehnika suvog I mokrog filcanja:
















 Ja sam koristila jaje od stiropora koje se teže nalazi, ali može da se doradjuje suvim filcanjem iglom sto sa plasticnim jajetom nemože. Dakle na filcano jaje možete žašiti perle, šljokice, razne cvetiće, a možete I nastaviti doradu tehikom suvog filca, ali o tome u narednim postovima...

0 comments: